Tunnistaako tästä suomalaisen lomailijan matkalla? Selvityksen mukaan suomalainen on kiireetön ja kokemuksia kaipaava lomailija

Vaikka jokainen matkailija on uniikki, nettimatkatoimisto ebookers selvitti hiljattain mikä tekee juuri suomalaisesta matkailijasta erityisen. Tutkimuksesta nousi esiin kolme pääteemaa jotka näkyvät lähes kaikkien suomalaisten lomamatkoissa. Yhdistävät tekijöiksi nousi esiin halu liikkua ja kokea paljon, toive omasta rauhasta sekä halu lomailla ilman suuria etukäteen tehtyjä.

Suomalaisten matkailutoiveita selvittäneen tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten toiveissa matkoja kohtaan korostuu usein samat teemat.

Tutkimuksen mukaan lomasta halutaan saada mahdollisimman paljon irti ja luoda muistoja joista on iloa pitkäksi aikaa. Vastaajista yli 70 % toivoi matkaltaan uutuuden tunnetta ja mahdollisuutta tehdä lomasta ja kokemuksista ikimuistoisia. Erityisesti nuoret vastaajat toivoivat, että lomalla ollaan liikkeessä aamusta iltaan. Suomalaisten toiveissa ikään katsomatta lomaan halutaan mahduttaa mahdollisimman paljon kokemuksia ja menevää tahtia, eikä jano uusille kokemuksille sammu helposti.

Vaikka suomalaiset kaipaavatkin matkoiltaan elämyksiä ja uutuuden tunnetta, ohjaa suomalaisten matkailua silti myös rauhallinen piirre. Yli puolet vastaajista kaipaa matkahohteelta vauhtia ja vilskettä, mutta he toivovat myös, että lomakohteessa on mahdollista vetäytyä omaan rauhaan tarpeen tullessa. Noin 40 % vastaajista ilmoitti toivovansa lomaltaan mahdollisuutta olla lähinnä itsekseen ilman suuria väkijoukkoja. Hyvin vilkkaisiin kohteisiin ja ihmisjoukkioihin puolestaan toivoo matkustavansa vain kolme prosenttia suomalaisista.

– Suomalaiset ovat matkustajina ilahduttavan perillä matkailumieltymyksistään ja tarpeistaan, ja matkan suunnitteleminen on helpompaa kun tarpeet ja toiveet ovat selvillä. Tasapaino rentoutumisen ja ikimuistoisen tekemisen välillä on suomalaisen lomailun keskiössä. Matkaa varatessa lomaa on helppo räätälöidä omien toiveiden mukaiseksi filttereiden avulla, jolloin täydellistä kohdetta voi etsiä vaikkapa esteettömyyden tai erityisesti perheille sopivien kohteiden joukosta, kertoo ebookersin markkinointipäällikkö Leif Neuvonen.

Lomalla suomalaiset haluavat unohtaa tarkat suunnitelmat ja aikataulut

Tutkimuksen mukaan suomalaiset suhtautuvat rennosti myös matkalla tapahtuviin muutoksiin suunnitelmissa. Vastaajista noin kolmannes (29 %) kertoi haluavansa suunnitella matkalleen tarkkaa aikataulua, eikä kaiken etukäteen selvittäminen tai päättäminen inspiroinut suomalaisia matkailijoita. Yli puolet (53 %) vastaajista kokeekin, että lomalta kaivataan enemmänkin virran mukana menemisen tunnetta ja vapautta lomailla juuri sillä tavalla joka hetkessä inspiroi. Tämä näkyi jonkin verran myös varauksia tehtäessä, sillä helmikuussa ebookersin avulla suunniteltiin pidemmällä aikavälillä tehtäviä matkoja tyypillisen 60 päivää ennen matkaa tehdyn varauksen sijaan.

– Suomalaisten lomailua yhdistävät piirteet elämyksellisyydestä, kiireettömyydestä ja omasta rauhasta, mutta viime kädessä jokainen matkailija on uniikki omien toiveidensa ja kiinnostuksen kohteidensa suhteen. Valikoimastamme matkailija voi valita juuri omiin tarpeisiinsa ja lomasuunnitelmiinsa sopivan yhdistelmän palveluita ja aktiviteetteja. Isommissa porukoissa viihtyvä voi varata ohjatun päiväretken ryhmän kanssa, kun taas omaan tahtiin kulkeva saa vaikkapa autovuokran hoidettua helposti kauttamme road tripiä varten. Myös joustavat varauskäytännöt takaavat sen, että lomailusta tulee huoletonta ja matkailija voi keskittyä lomalla olennaiseen, Neuvonen jatkaa.

*ebookersin matkailututkimus tehtiin Bilendin hallinnoimassa M3 Panelissa 21.-27.12.2021 välisenä aikana.

Siihen vastasi 1000 suomalaista ja vastaajajoukko kiintiöitiin väestöä edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. Bilendi on Suomen Markkinatutkimusliiton ja ESOMAR:in jäsenyritys.

Tietoa ebookersista

ebookers on Suomen johtava verkkomatkatoimisto, jonka valtava matkustustuotteiden valikoima antaa asiakkaille mahdollisuuden rakentaa itsensä näköinen matka. ebookersilla tiedetään, ettei kahta samanlaista matkustajaa ole olemassakaan, eivätkä siksi matkatkaan voi olla identtisiä. Yrityksen laaja tuotevalikoima pitää sisällään yli miljoona lentoa, majoitusvaihtoehtoa, pakettimatkaa, autonvuokrausvaihtoehtoa ja aktiviteettia. Olipa intohimosi mikä tahansa, ebookersilta voit varata itsellesi sopivan matkan, jonka avulla lomastasi tulee täydellinen.

ebookers aloitti toimintansa Suomessa vuonna 1998. Yritys toimii nykyään verkkomatkatoimistona koko Euroopan alueella ja erikoistuu matkailuun ympäri maailman. ebookers lanseerasi palkitun BONUS+-kanta-asiakasohjelmansa vuonna 2014. Lokakuusta 2015 lähtien ebookers on ollut osa Expedia Groupia.

Vastaa