Vältä nämä mokat lomalla!

Monet odottavat kesälomaa koko vuoden ja siihen panostetaan kaikin puolin. Toisille sopii lomailu kotioloissa tai mökillä, toiset suuntaavat ulkomaille. Oli suunnitelma kumpi tahansa, voi innokkaana tulla mokia ja kiireessä käydä virheitä, jollei muista pitää pää kylmänä ja käydä suunnitelma huolellisesti läpi ennen lomalle lähtöä. Passi, liput, matkustuslomake, lääkkeet… Mitä muuta? Tietysti kaikille sattuu mokailuja silloin tällöin, mutta useimmiten ne eivät ole housujen putoamista tai väärän lipun lunastamista kummempia. Mutta entäpä, jos onnistuu mokaamaan siihen malliin, että koko loma on uhattuna tai jopa pilalla?

Ensimmäinen sääntö on valmistautua reissuun hyvin, eli hoitaa pakkaaminen kunniakkaasti maaliin. Vaikka matkakohde olisikin joku rantaparatiisi, ei ole yhtään liioiteltua pakata mukaan sadetta kestävä takki tai paksumpi huppari. Pelkät sandaalitkaan eivät ole kaikkein käytännöllisimmät, jos haluaa kävellä enemmänkin kaupungissa tai rinnepoluilla. Matkaajien suurin katumisen paikka ovatkin usein kengät. Lähdetään uusilla kengillä, jotka vasta etsivät muotoaan tai korollisilla kengillä. Pakkaamisen ohella myös muut ennakkovalmistelut tulee ottaa huomioon. 

Pidemmälle lähdettäessä on tarkistettava mahdolliset viisumit ja niiden hankinnat, rokotteet, missä vaiheessa täytetään matkustuslomake sekä muut kyseisen maan turvallisuusseikat. Ja vaikka monessa paikassa korttimaksut ja sovellukset ovatkin arkipäivää, ei kaikkialla ole vielä mahdollista maksaa muulla kuin käteisellä. Eli valuutanvaihto on paras hoitaa kotimaassa ennen lähtöä, jotta käteistä on jo kohdemaahan saavuttaessa edes pieni summa valmiina. Lisäksi luottokortin vinguttamista kannattaa välttää. Nopeasti pankki huomaa heidän mittapuullaan “epämääräisen” käytön ja sulkee kortin varotoimena. Sen selvittely voi toiselta puolelta maailmaa olla hankalaa ja kallista. 

Älä jätä käytöstapoja kotiin

Seuraavat mokat eivät ehkä varsinaisesti ole mokia, vaan enemmänkin myötähäpeää herättäviä hetkiä. Kuten vaikkapa lentokentällä tai lentokoneessa hermojen menettäminen ja epäasiallinen käytös. Kaikilla on olevinaan kiire turvatarkastuksessa tai lennolle ehtimisessä ja helposti pinnan ollessa kireällä joku ärähtää toiselle. On hyvä muistaa, etteivät kaikki kuitenkaan ole yhtä tottuneita matkailijoita. Siksi on ihan kohtuullista pitää malttinsa ja jopa tarvittaessa opastaa muita. Perusteeton meuhkaaminen aiheuttaa lähinnä nolon tilanteen kaikille paikalla oleville. 

Toinen vastaavanlainen tilanne on lentokentän tai lentoyhtiön henkilökunnalle räyhääminen. He eivät useinkaan voi tehdä poikkeuksia tai vaikuttaa tilanteeseen, jos opastus on tullut niin sanotusti ylemmältä taholta. Eikä sovi unohtaa, että nuo työntekijä kirjaimellisesti vastaavat lomamatkalle lähdöstäsi. Sama koskee matkakohteessa olevia asiakaspalvelijoita hotellissa ja ravintolassa. Heidän työnsä on pitää huoli, että loma on onnistunut, joten he myös ansaitsevat kiitoksen sekä ystävällisen kohtelun, koski asia hotellihuonetta tai mistä löytyy matkustuslomake täytettäväksi. 

Oma matkakumppani tai perhe on myös syytä pitää tyytyväisenä, sillä hekin toivovat lomansa olevan rentouttava ja onnistunut. Jos mukana on kiukutteleva yksilö tai liian tiukaksi tehty matkaohjelma, voi moni muukin menettää hermonsa. Lomalla on tarkoitus olla lomalla, eikä juosta minuuttiaikataululla nähtävyyksien perässä. Jokaiselle löytyy aikansa ja paikkansa, kun ottaa rauhassa. 

Kotona kaikki ok?

Moni osaa varmaan samaistua siihen tunteeseen, kun autossa tai lentokoneessa alkaa miettiä, sammutettiinko kahvinkeitin lähtiessä. Tästä syystä on järkevää, että kaikki käydään rauhassa läpi ennen ovesta ulos astumista ja että vakuutukset ovat kunnossa. Varmuuden vuoksi voi antaa luotettavalle naapurille tai lähellä asuvalle sukulaiselle avaimet, jotta hän voi käydä tarvittaessa vilkaisemassa, että kaikki on ok.

Tärkeintä on, että kaikki nauttivat matkasta ja saavat kaipaamansa loman. Jos lomalla ei saa levättyä tarpeeksi, ei se mikään loma ole ollut alkuunkaan. Töihin palataan väsyneempänä kuin lähtiessä. Lepäämistä tulee tehdä muulloinkin kuin kesällä tai viikonloppuisin. Koko kesä ei saa mennä siihen, että tekee rästiin jääneitä hommia siellä täällä ja jättää loman oikean tarkoituksen, eli lepäämisen, toissijaiseksi. Lomaa ei ole syytä lykätä, mutta työsähköpostit, läppärit ja alkoholipullot sen sijaan kannattaa pitää kiinni enemmissä määrin.

Lähteet: MTV, Rantapallo

Vastaa