Air Baltic
Vahvasti reittiverkostoaan kasvattanut latvialainen Air Baltic ei ole varsinainen halpalentoyhtiö, mutta sen hinnat ovat usein kilpailukykyiset halpayhtiöiden kanssa. Air Baltic on niin sanottu hybridiyhtiö – halpalentoyhtiön ja perinteisen lentoyhtiön sekoitus, jolla on täyden palvelun business-luokan konsepti. Latvian valtion omistama yhtiö tarjoaa lentoja Suomesta Riikaan.
Air Baltic operoi Suomessa Helsingin, Tampereen ja Turun lentoasemilta. Jatkoyhteydet mahdollistavat edulliset lennot Riian kautta noin kuuteenkymmeneen Euroopan, Keski-Aasian sekä Lähi-idän kohteeseen.
Blue Air
Romanialainen halpalentoyhtiö Blue Air liikennöi Helsingistä Romanian pääkaupunkiin Bukarestiin kolme kertaa viikossa. Hintaan sisältyvät käsimatkatavarat kymmeneen kiloon saakka.
Blue Air tarjoaa hyvät vaihtoyhteydet Bukarestista muualle Romaniaan sekä lukuisiin Euroopan kaupunkikohteisiin.
Gotlandsflyg
Gotlandsflyg on ruotsalainen halpalentoyhtiö, joka liikennöi Tukholman ja Gotlannin Visbyn välillä. Kesäkuukausina yhtiöllä on laajennettu reittikartta, johon kuuluvat lennot Helsingin ja Visbyn välillä muutamia kertoja viikossa.
EasyJet
Halpalentoyhtiö EasyJet on vuonna 1995 perustettu brittiläinen halpalentoyhtiö, joka on nykyisin yksi Euroopan suurimmista halpalentoyhtiöistä. Yhtiö lentää halpaa reittilentoa Helsingistä Berliiniin. Yhtiö lentää myös Rovaniemeltä Lontooseen.
Nordic Regional Airlines
Nordic Regional Airlines eli lyhennettynä Norra tunnettiin aiemmin Flybe Finlandina. Yhtiö vaihtoi nimeä emoyhtiön irtauduttua lentoyhtiön toiminnasta vuonna 2015.
Flybe Finland syntyi kesällä 2011, kun brittiläinen Flybe sekä Finnair ostivat vuonna 1993 perustetun suomalaisen lentoyhtiön Finncomm Airlinesin. Flybe Finland on kokonaisuudessaan Flybe Nordicin omistama.
Norra on Finnairin yhteistyökumppani, ja se liikennöi merkittävää osaa Finnairin kotimaan ja Euroopan liikenteestä.
Norwegian
Norjalainen halpalentoyhtiö Norwegian lentää suoria lentoja Helsingistä Alicanteen, Agadiriin, Amsterdam, Ateenaan, Barcelonaan, Budapestiin, Burgasiin, Dubaihin, Dubliniin, Dubrovnikiin, Gdanskiin, Gran Canarialle, Krakovaan, Kreetalle, Korfulle, Kööpenhaminaan, Larnakalle, Lontooseen, Madridiin, Malagaan, Mallorcalle, Marrakechiin, Nizzaan, Osloon, Pariisiin, Pisaan, Prahaan, Pristinaan, Pulaan, Rodokselle, Roomaan, Salzburgiin, Splitiin, Tel Aviviin, Teneriffalle, Tivatiin, Tukholmaan ja Venetsiaan. Osa reiteistä lennetään vain kesä- tai talvikaudella.
Oulusta Norwegian liikennöi talvikauden reittiä Teneriffalle sekä Gran Canarian pääkaupunkiin Las Palmasiin. Lisäksi Norwegian liikennöi talvikaudella 2016–2017 Rovaniemeltä suorilla lennoilla Lontooseen.
Vaihtoyhteyksin Oslon tai Tukholman kautta Norwegianin yhteydet tarjovat paljon vaihtoehtoja myös muualle Eurooppaan sekä kaukokohteista esimerkiksi Bangkokiin ja New Yorkiin. Yhtiö lentää myös muun muassa Floridaan, Los Angelesiin ja San Franciscoon Tukholmasta, Oslosta ja Kööpenhaminasta. Kaukokohteisiin Norwegian liikennöi Dreamliner-koneilla.
Yhtiö tarjoaa myös edullisia Suomen sisäisiä lentoja Helsingistä Ouluun, Rovaniemelle, Kittilään ja Ivaloon.
Ryanair
Irlantilainen Ryanair on Euroopan suurin halpalentoyhtiö, joka oli lajissaan myös Euroopan ensimmäinen. Suomesta Ryanair lentää Tampereen Pirkkalan lentoasemalta sekä Lappeenrannasta.
Yhtiö liikennöi Tampereelta kesäisin Unkarin pääkaupunkiin Budapestiin sekä Saksan Bremeniin. Ryanair lentää myös Lappeenrannasta Ateenaan, Berliiniin, Milanoon ja Thessalonikiin.
SunExpress
Turkkilainen lentoyhtiö SunExpress aloitti lennot Helsinki-Vantaalta Turkin Izmiriin toukokuussa 2014. Lufthansan ja Turkish Airlinesin omistama lentoyhtiö on aiemmin liikennöinyt tilauslentoja Suomesta. Vaikka kyseessä ei olekaan halpalentoyhtiö sanan varsinaisessa merkityksessä – esimerkiksi matkatavarat kuuluvat yhtiöllä lipun hintaan – saattaa yhtiön kautta löytää kohtuuhintaisia lentoja Turkkiin.
SunExpress liikennöi Helsingistä Izmiriin ainoastaan kesäkaudella.
Transavia
Hollantilainen halpalentoyhtiö Transavia on osa Air France-KLM-yhtiötä, ja se tarjoaa edullisen vaihtoehdon tunnetuille täyden palvelun lentoyhtiöille. Transavian lennoilla lipun hintaan sisältyvät käsimatkatavarat kymmeneen kiloon saakka.
Yhtiö liikennöi Helsingistä Amsterdamiin neljä kertaa viikossa.
Vueling
Espanjalainen halpalentoyhtiö Vueling avasi ensimmäisen Suomen-reittinsä käynnistämällä lennot Helsingin ja Barcelonan välillä toukokuussa 2013. Vueling liikennöi Helsinki-Vantaalta Barcelonan El Prat -lentokentälle kaksi kertaa viikossa.
Wizz Air
Unkarilainen Wizz Air on Keski-Euroopassa tunnettu halpalentoyhtiö, joka saapui Suomeen vuonna 2008. Tuolloin Wizz Air aloitti lennot Turun ja Puolan Gdanskin välillä. Yhtiö on sittemmin laajentanut toimintaansa Turussa, ja sen siivillä pääsee Suomesta useisiin kohteisiin.
Turusta Wizz Air kuljettaa matkustajia Puolaan Gdanskiin ja Krakovaan, Liettuan Kaunasiin, Pohjois-Makedonian Skopjeen sekä Isoon-Britanniaan Lontooseen.
Suomessa lopettaneita halpalentoyhtiöitä
Halpalentoyhtiöt tekevät reittipäätöksensä puhtaasti taloudellisin perustein. Osa Suomessa liikennöineistä halpalentoyhtiöistä on viihtynyt pienillä pohjoisen markkinoilla vain lyhyen ajan ja päätyneet sitten lopettamaan toimintansa Suomessa. Näihin kuuluvat esimerkiksi Clickair ja Aer Lingus.
Aer Lingus
Aer Lingus on vuonna 1936 perustettu irlantilainen lentoyhtiö, joka siirtyi halpalentokonseptiin vuonna 2007. Käytännössä Irlannin kansallinen lentoyhtiö on jotain halpalentoyhtiön ja täyden palvelun lentoyhtiön väliltä. Aer Lingus liikennöi Helsingin ja Dublinin välisen kesäreitin viimeisen kerran vuonna 2013.
Air Berlin
Air Berlin oli saksalainen lentoyhtiö, joka liikennöi Suomesta Berliiniin. Yhtiö lopetti Suomen-lentonsa konkurssin myötä lokakuussa 2017.
Blue1
Blue1 oli kilpailukykyisiä hintoja tarjoava lentoyhtiö, joka toimii nykyään SAS:n tuotantoyhtiönä. Kaikki yhtiön lennot liikennöidään nyt SAS:n koneilla.
Buzz
KLM:n perustama halpalentoyhtiö Buzz oli ensimmäinen Suomeen liikennöinyt halpayhtiö, joka lensi Helsingin ja Lontoon Stanstedin välillä vuosina 2000–2002. Reitti lopetettiin korkeiden kustannusten takia, ja myöhemmin Ryanair osti koko yhtiön. Buzz-nimellä yhtiö lensi viimeiset lentonsa vuonna 2004.
Clickair
Espanjalainen vuonna 2006 toimintansa aloittanut Clickair on halpalentoyhtiö, joka tarjosi halpalentoja Suomesta Helsinki-Vantaan lentoasemalta Espanjan Barcelonaan. Yhtiö päätyi lopettamaan lennot Suomesta vuoden 2008 aikana liian pienen täyttöasteen takia. Nykyisin Clickair on osa Vuelingia.
Estonian Air
Viron valtiollinen lentoyhtiö Estonian Air ei ole varsinainen halpalentoyhtiö, mutta lippuja voi löytää edullisesti. Estonian Air ehti liikennöidä Tallinnaan Helsingistä, Jyväskylästä ja Joensuusta ennen kuin lopetti kaikki lennot kannattamattomina vuonna 2013.
Germania
Saksalainen Germania oli itsenäinen halpalentoyhtiö, joka toimi Saksan ja Sveitsin markkinoilla. Yhtiö liikennöi talvikaudella Düsseldorfista Kittilään. Se hakeutui konkurssiin vuoden 2019 alussa.
Germanwings
Saksalainen Germanwings on Lufthansan tytäryhtiö, joka liikennöi Helsingin ja Berliinin välillä vuonna 2013.
Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun yhtiö nähtiin Suomen markkinoilla: Germanwings lensi aiemmin Helsingistä Köln-Bonnin lentokentälle, mutta lopetti lennot kannattamattomina vuonna 2008.
Monarch
Brittiläinen lentoyhtiö Monarch liikennöi Suomessa Lapista Isoon-Britanniaan talvikaudella 2017–2018 Birminghamista, Lontoosta ja Manchesteristä Kittilään.
V Bird
Hollantilainen halpalentoyhtiö V Bird liikennöi Helsingistä Düsseldorfin lähellä sijaitsevaan Niederrheiniin Saksaan 2000-luvun alussa. Yhtiön toiminta loppui vuonna 2005.
Mihin halpalentoyhtiöiden toiminta perustuu?
Halpalentoyhtiöiden idea on tarjota asiakkailleen vain matkustamiseen liittyvät välttämättömimmät palvelut. Tämän ansiosta lentojen hinnat saadaan laskettua mahdollisimman alhaisiksi. Kaikista lisäpalveluista peritään ylimääräinen maksu.
Halpalennoilla ei tarjoilla ilmaisia ruokia eikä juomia, vaan ne ovat jokaisen matkustajan ostettavissa erikseen. Lisäksi lähes aina halpalentoyhtiöiden lippuja myydään vain internetissä. Näin saavutetaan huomattavaa säästöä yhtiön markkinointikustannuksissa.
Lähde: https://www.rantapallo.fi/lennot/halpalentoyhtiot-suomessa/