Ethiopian Airlines alkaa lentämään päivittäin Tukholmasta

Yhteydet Afrikkaan sujuvat Tukholman kautta Ethiopian Airlinesilla, ilman väsyttäviä aikaeroja. Ethiopian Airlines kuuluu Star Alliance verkostoon. Tukholma – Addis Abeba reittiä on lennetty koko pandemian ajan, yleensä Boeing 787 Dreamlinerillä. Kesäkuun alusta lento liikennöi nyt joka päivä. Helsingistä lennolle pääsee sujuvasti SAS:n liittymälennoilla.

Kysyntä on kasvanut nopeasti kevään aikana tyytyväisten asiakkaiden osalta ja voimme nyt vastata kysyntään Tukholma-Addis Abeba-reitillä joka päivä.

Ethiopian Airlinesin Pohjoismaiden aluepäällikkö Wogayehu Terefe.


Ethiopian on ylivoimaisesti Afrikan suurin Dreamliner-operaattori, sekä lentoyhtiö, jolla on uusinta tekniikkaa edustava Airbus A350 pitkillä reiteillään. Kun muut lentoyhtiöt siirsivät toimituksiaan ja pienensivät lentolaivuettaan, Ethiopian vastaanotti viisi uutta A350:tä pandemian aikana.

Pandemian alussa Ethiopian Airlines modifioi 25 matkustajalentokonettaan rahtiliikenteeseen, jolloin lentoyhtiöstä tuli lääketieteellisten tarvikkeiden, kuten 150 miljoonan rokoteannoksen avaintoimittaja Afrikkaan. Tavaraliikenne tuotti yhtiölle merkittävän voiton myös vuonna 2021, joka mahdollisti tärkeän henkilö- ja tavaraliikenteen ylläpidon. Ethiopian Airlines Cargon kaksitoista rahtilentokonetta ovat edelleen tärkeä ja kannattava osa yhtiötä näinä vaikeina aikoina konsernin tulevaisuutta ajatellen. Viisi uutta kokonaan rahtiversiona ja erittäin pitkällä kantamalla varustettua Boeing 777X  konetta on jo tilattu, toisena yhtiönä maailmassa.

Addis Abeba on solmukohta 127 kohteeseen 81 maassa, mikä tekee Ethiopian Airlinesista maailman neljänneksi suurimman lentoyhtiön, kohteiden lukumäärällä mitattuna. Ethiopian Airlinesilla on myös maailman viidenneksi suurin Airbus A350 laivasto, 18 konetta joiden keski-ikä on 3,1 vuotta. Kyseisessä konetyypissä on 30 paikkaa businessluokassa ja 313-325 paikkaa economyluokassa. Boeing 787 Dreamliner koneíta on 27 kappaletta ja niiden keski ikä on viisi vuotta.

Ethiopian Airlines on yksi maailman 20 suurimmasta lentoyhtiöstä, Afrikassa sillä on 67 kohdetta, ja se kasvattaa edelleen markkinaosuuttaan sloganillaan – The New Spirit of Africa. Skytrax on viime vuosina kahdesti valinnut Ethiopian Airlinesin lentohenkilökunnan Afrikan parhaaksi (Best Cabin Crew in Africa) sekä neljästi Afrikan parhaaksi lentoyhtiöksi (Best Airline in Africa). Vuonna 2017 yhtiö sai Four Star Certificationin ja yhtiön voitto kasvoi 25 % seitsemänä perättäisenä vuonna.

Pandemia on tietysti asettanut myös Ethiopian Airlinesille paineita. Tavanomaisia leikkauksia ei kuitenkaaan ole tehty ja matkustajaliikennettä on pystytty ylläpitämään. Tämä toi Business Travel Award -palkinnon ja tittelin Afrikan parhaasta lentoyhtiöstä 2021 (Best African Airline 2021). Lennot Tukholmasta  ja Oslosta ovat jatkuneet koko pandemian ajan. Ethiopian Airlinesin asema Afrikan suurimpana lentoyhtiönä vahvistui entisestään vuonna 2021.

Etiopian on vakiinnuttanut asemansa afrikkalaisena lentoyhtiönä eri verkostojen ja  lentoyhtiöiden allianssien myötä esim. Sambiassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. 
Menestys ei tietenkään tapahtunut yhdessä yössä, yhtiö on kasvanut tasaisesti 75 vuoden aikana. Vaikka Etiopian Airlines on valtion omistuksessa, yhtiö on aina tehnyt itsenäisiä kaupallisia päätöksiä, tähtäimessa kasvu ja voitto. Ethiopian Airlines on maan suurin ja suosituin paikka työskennellä. Oma lentoakatemia kouluttaa lentäjiä, matkustamo-, maahenkilöstöä ja lentomekaanikoita. Tietoinen panostaminen naisiin merkitsee sitä, että yhtiö on johtavassa asemassa  mitä tulee naislentäjiin ja lentomekaanikoihin, viimeksi mainittu on lähes ainutlaatuista.

Skandinaviassa Ethiopian Airlinesilla on myös liikennöintioikeudet Tukholma-Oslo-Tukholma-reitillä. Lento aikaisin aamulla Osloon ja mukavasti illalla takaisin Tukholmaan, josta jatketaan suoraan Addis Abebaan yön yli.  Yleensä käytetyn Boeing 787 Dreamliner koneen konfiguraatio on businessluokassa 24 paikkaa ja turistiluokassa 246 paikkaa.  Suuremmassa 787-9 Dreamlinerissa on isompi businessluokka.
Ethiopian Airlines jatkaa nyt myös jo 25 tilatun Boeing 737-8:n koneen toimituksia, jotka täydentävät pääasiassa Afrikan liikennettä.  Yhtiö käyttää tällä hetkellä Afrikan sisäisillä lennoilla Boeing 737-800 -lentokoneita, sekä Bombardier Q-400 –koneita. Bombardier koneita on yli 30 kpl ja se on yksi maailman suurimmista lentolaivueista. Konetyyppi sopii erityisen hyvin Afrikkaan, jossa maasto ja pitkät etäisyydet asettavat omat haasteensa.

Vastaa