Koronan jälkeen suomalaiset suuntaavat taas maailmalle

Pari vuotta sitten korona iski lähes jokaiseen toimialaan kovaa ja korkealta, mutta ehkäpä kaikkein pahimman osuman sai matkailuala. Rajusti leviävä tauti pysäytti monen muun ohella lentoliikenteen ja sitä kautta esimerkiksi hotellien toiminnan, sulkien myös ravintoloiden ovet. Halvat lennot saivat mennä romukoppaan. Muuhun maailmaan tai Eurooppaankin verrattuna me Suomessa pääsimme suht vähällä, sillä täydellisiä sulkuja, “lockdowneja”, ei meillä nähty. Matkustus kotimaan sisällä oli siis hyvä vaihtoehto, varsinkin, kun tänä kesänä Suomessa on hurjat määrät erilaisia tapahtumia ympäri maata. Jokaiselle viikolle, ellei jopa päivälle, löytyy jostain suunnasta nähtävää ja tehtävää. 

Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset tekivät syksyllä 2020 yli seitsemän miljoonaa kotimaan matkaa, jotka sisälsivät yöpymisen. Maksullisista majoituksista suurin osa suuntautui Lappiin, Pohjois-Pohjanmaalle sekä Pirkanmaalle. Mökkikausi jatkui pitkälti kesän jälkeen syys-joulukuuhun saakka. Tähän varmasti vaikutti omalta osaltaan myös ihmisten mahdollisuus työskennellä etänä mistä päin tahansa. 

Ulkomaan matkailu väheni vuonna 2020 huomattavasti, jopa 70 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Ne, ketkä ulkomaille uskaltautuivat, vierailivat pääasiassa Virossa, Ruotsissa sekä Espanjassa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että ennen koronan iskemistä suomalaiset tekivät vuosittain pelkästään jo 800 000 valmismatkaa. 

Klassikkosuosikit vuodesta toiseen

Tämän vuoden puolella koronarajoitukset höllenivät ja lopulta poistuivat eri puolilla maailmaa. Ei aikaakaan, kun uskallettiin jo uutisoida villistä matkailukesästä, sillä pakettimatkojen myynti kävi heti kuumana. Samalla, kun ihmiset kaipaavat matkustelemaan, ilmastomuutos muistuttelee lentoliikenteen epäeettisyydestä. Kumpi sitten kallistaa jokaisen yksilön vaakaa, on se omasta näkemyksestä kiinni. Suhteellisen halvat lennot kuitenkin houkuttelevat ilmastotalkoita enemmän.

Osaltaan matkustusrajoitusten purkaminen palauttaa myös yrittäjien toivon saada voita leivän päälle. Moni hotelli ja ravintola näyttää vähitellen elpymisen merkkejä raskaiden vuosien jälkeen, kun asiakkaat vähitellen palaavat. Vuosikaudet suomalaisten lempimatkakohteisiin ovat kuuluneet Gran Canarian saaret. Juurikaan ei lomakohteissa käytetä mielikuvitusta, sillä muita suosikkeja ovat Turkki, Kreikka ja Thaimaa. Turkki vie Lähi-idän matkailusta 98 prosentin siivun verrattuna muihin alueen kohteisiin. Sinänsä ei syytä huoleen, sillä samat maat löytyvät myös ruotsalaisten, tanskalaisten ja norjalaisten TOP10-listalta.

Uudet tuuletkin houkuttelevat

Kestosuosikkien ohella ovat lisäksi Euroopan kohteet suomalaisten mieleen. Koronavuosien jälkeen matkailijat kaipaavat eniten hyvää ruokaa, kiireettömyyttä sekä mahdollisuutta irtautua arjesta. Suosituimpia vierailukohteita ovat luontoon liittyvät paikat, mutta myös kulttuuri ja nähtävyydet. Kyselyiden mukaan innokkaimpia matkustajia ovat 25-35 -vuotiaat suomalaiset. Syynä tähän saattavat olla netistä varattavat halvat lennot, jotka sopivat opiskelijan tai osa-aikatöidenkin tekijälle.

Pientä muutosta suomalaisten vankkumattomaan Gran Canaria -listaan on tulossa, sillä moni matkailija suunnittelee tänä vuonna käyvänsä jossain uudessa paikassa ensimmäistä kertaa. Vaikka etätyöt ovatkin varmasti helpottaneet ihmisten elämää, voi työn ja vapaa-ajan sekoittuminen neljän seinän sisällä olla osaltaan raskastakin. Siksi uudet elämykset ja maisemat kiinnostavat. Majoitukseltakin toivotaan erikoisuutta, esimerkiksi lasi-iglu, majakka tai linna.

Oli sitten syynä uusien maisemien näkeminen tai vain yksinkertaisesti tarve päästä pois kotinurkista, suuntaavat suomalaiset ennennäkemättömällä tahdilla kotimaan rajojen ulkopuolelle. Enää ei pelkät risteilyt Ruotsiin riitä, vaan suomalaiset ovat varanneet pitkiä risteilyjä Euroopankin merille. 

Kaikista ihanista ulkomaan kohteista huolimatta, on selvää, että suomalaiset matkustelevat myös Suomessa. Etenkin aiemmin mainittu eettisyys ja vastuullisuus vaikuttavat ihmisten näkemykseen lomailusta. Polttoaineiden hinnat ja monien taloudellinen tilanne vaativat tietysti osansa, mutta hyvällä suunnittelulla on mahdollista viipyä vaikkapa pidempään yhdessä kohteessa. Se, miten Ukrainan tilanne sekä koronatartuntojen aaltoilu vaikuttaa myöhemmin yleiseen matkustusintoon, jää nähtäväksi. 

Lähteet: eBookers, Kohokohdat, SMAL, Tilastokeskus

3 kommenttia artikkeliin ”Koronan jälkeen suomalaiset suuntaavat taas maailmalle”

Vastaa