Suomi ja Lapin matkailu: Lapin matkailu on nyt huipussaan

Lappi, tuo Pohjois-Suomen mystinen ja lumoava alue, tarjoaa ainutlaatuisia elämyksiä niin kotimaisille kuin kansainvälisillekin matkailijoille. Alueen suosio on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti, ja ei suotta. Lapin matkailu tarjoaa unohtumattomia kokemuksia, jotka yhdistävät luonnon kauneuden, kulttuurin rikkauden ja modernin mukavuuden ainutlaatuisella tavalla.

Lumoava luonto ja vuodenajat

Lapin luonto on vertaansa vailla. Talvella voit ihailla revontulia, joiden tanssi taivaalla on unohtumaton näky. Kesällä yötön yö ja luonnon vihreä loisto tarjoavat täydellisen mahdollisuuden patikointiin ja luonnon tarkkailuun. Syksyn ruskassa puolestaan metsät hehkuvat tuhansissa väreissä.

Ainutlaatuinen kulttuuri ja perinteet

Lappi on tunnettu rikkaasta kulttuuristaan, johon kuuluu saamelaiskulttuuri, perinteiset käsityöt ja ainutlaatuinen ruokakulttuuri. Saamelaiskulttuurin syvällinen ymmärtäminen tarjoaa ikkunan Suomen alkuperäiskansan elämäntapaan ja historiaan. Käsityöt, kuten kuksat ja porontaljasta valmistetut tuotteet, ovat suosittuja matkamuistoja.

Moderni majoitus ja palvelut

Vaikka Lappi on tunnettu luonnonläheisyydestään, alueelta löytyy myös korkeatasoisia hotelleja ja majoituspalveluita. Näissä voit nauttia Lapin luonnon kauneudesta mukavasti ja ylellisesti. Monet majoituspaikat tarjoavat ainutlaatuisia elämyksiä, kuten lasi-igluissa yöpymistä, josta voi ihailla tähtitaivasta tai revontulia.

Aktiiviset elämykset ja seikkailut

Lapissa voit kokea monenlaisia aktiviteetteja vuodenajasta riippumatta. Talvisin hiihto, moottorikelkkailu ja koiravaljakkoajelut ovat suosittuja. Kesäisin taas vaellus, kalastus ja melonta ovat elämyksiä, jotka jäävät mieleen pitkäksi aikaa.

Kestävä matkailu ja luonnon kunnioitus

Lapissa matkailun kestävyys on tärkeää. Alueen yritykset ja palveluntarjoajat pyrkivät aktiivisesti suojelemaan ainutlaatuista luontoa ja edistämään kestävää matkailua. Tämä näkyy muun muassa energiatehokkaissa rakennuksissa ja luonnonvarojen harkitussa käytössä.

Lapin gastronomia – makuelämyksiä pohjoisesta

Lapin ruokakulttuuri on yhtä rikas ja monipuolinen kuin sen luonto. Se tarjoaa ainutlaatuisia makuelämyksiä, jotka heijastavat alueen puhtaita, luonnollisia raaka-aineita ja vuosituhansia vanhoja perinteitä. Lapin keittiössä korostuvat laadukkaat, paikalliset raaka-aineet, kuten poro, järvikala, hillat ja sienet. Näistä luodaan ruokia, jotka puhuttelevat niin paikallisia asukkaita kuin matkailijoitakin.

Poro – Lapin keittiön sydän

Poro on epäilemättä yksi Lapin keittiön tunnusmerkeistä. Poroa käytetään monipuolisesti erilaisissa ruoissa, alkaen perinteisistä poronkäristyksistä ja päättyen innovatiivisiin fuusioruokiin. Poro on paitsi herkullista, myös erittäin terveellistä; se on vähärasvaista ja sisältää runsaasti proteiinia.

Järvikalat – tuoreuden ja puhtauden lähteestä

Lapin lukuisista järvistä pyydetyt kalat, kuten taimen, siika ja lohi, ovat tuoreuden ja puhtauden symboleja. Ne tarjoavat upean makuelämyksen niin savustettuina, graavattuina kuin perinteisesti paistettuinakin. Kalastus itsessään on olennainen osa Lapin kulttuuria, ja monet matkailijat nauttivatkin mahdollisuudesta osallistua kalastusretkille ja maistaa saalistaan tuoreeltaan.

Marjat ja sienet – luonnon omat aarteet

Lapin metsät ovat täynnä marjoja ja sieniä, joita käytetään paikallisissa ruoissa ja jälkiruoissa. Hillat, mustikat ja puolukat ovat suosittuja, ja niistä valmistetaan muun muassa hilloja, mehuja ja leivonnaisia. Sienet, kuten kantarellit ja tattit, ovat myös olennainen osa Lapin keittiötä, ja niitä käytetään monissa suolaisissa ruoissa.

Modernit vaikutteet perinteisessä keittiössä

Vaikka Lapin keittiössä kunnioitetaan perinteitä, modernit vaikutteet ja innovaatiot ovat tuoneet siihen uusia ulottuvuuksia. Monet ravintolat yhdistävät perinteisen Lapin ruoan moderniin kulinaariseen osaamiseen, luoden ainutlaatuisia ja mieleenpainuvia makukokemuksia.

Kokonaisvaltainen ruokaelämys

Lapin gastronomia ei ole pelkästään ruokien nauttimista, vaan se on kokonaisvaltainen elämys. Se kattaa kaiken ruoan valmistuksesta ja raaka-aineiden keräämisestä aina yhdessä syömiseen ja tarinoiden jakamiseen. Tämä lähestymistapa tekee ruoasta enemmän kuin vain aterian – se on osa Lapin kulttuuria ja elämäntapaa.

Lapin gastronomia tarjoaa siis unohtumattomia makuelämyksiä, jotka yhdistävät perinteet ja modernin keittiön. Se ei ainoastaan ruoki kehoa, vaan myös sielua, tarjoten matkailijoille syvällisen yhteyden Lapin ainutlaatuiseen luontoon ja kulttuuriin.

Matkailun taloudellinen vaikutus

Matkailun kasvu on tuonut Lappiin merkittävää taloudellista hyötyä. Se on luonut työpaikkoja ja edistänyt alueen kehitystä. Matkailun myötä myös paikallinen yrittäjyys ja palvelut ovat saaneet uutta pontta.

Lapin matkailu on toipunut odotettua nopeammin koronan aiheuttamasta romahduksesta. Tästä vuodesta odotetaan jo parempaa kuin edellisestä normivuodesta 2019. Kun Lappia saadaan myydyksi maailmalle, matkailulla on loputtomat kasvun näkymät. Mutta miten luonto kestää kasvavan turismin? MTV Uutiset tapasi Inarissa matkailuyrittäjiä, jotka lupaavat pitää turistit kurissa erämaissa. Vuonna 2020 ulkomaiset turistit katosivat Lapin lomakohteista melkein viimeistä myöten.

– Työntekijöitä oli vähennettävä, kun ei tiedetty, miten kauan poikkeustila kestää ja milloin avataan, kertoo Inarin suurimman matkailuyrityksen Wilderness Hotelsin perustaja Mari Lappalainen.

Lappalaisen perhe on rakentanut 20 vuodessa Inariin miljoonien matkailubisneksen. Kaikki alkoi yhden kyläkoulun remontoinnista majataloksi. Nyt on viisi hotellia, mökkejä ja revontuli-igluja, joissa voi yöunia odotellessa tuijotella kattoikkunasta taivaalle.

– Voisin melkeinpä sanoa, että 100 prosenttia matkaajista haluaa nähdä revontulet, hymyilee Mari Lappalainen. Syytä hymyyn on myös siksi, että matkailijat ovat palanneet – varsinkin ne ulkomaiset. Venäläisiä ei ole (eikä kaivata) eikä vielä juuri kiinalaisiakaan (maan tiukan koronapolitiikan takia), mutta tämä ei haittaa. Turisteja piisaa muualta maailmasta: Keski- ja Etelä-Euroopasta, Australiasta, Yhdysvalloista, Intiasta.

Vetovoimaisella Inarilla samat ongelmat kuin Helsingillä Inari on kasvava kunta, jolle kasvu on myös ongelma – ja ongelmat samankaltaisia kuin pääkaupunkiseudulla. – Saimme juuri matkailumessujen palkinnon ja meillä on vetovoimaa jo siinä määrin, että asunnoista ja työvoimasta on pulaa. Tämä on jo kasvun este, kertoo kunnan tuore johtaja Tommi Kasurinen.

Yhteenveto

Lapin matkailu tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän luonnon kauneutta, kulttuurista rikkautta ja modernia mukavuutta. Sen monipuoliset elämykset ja aktiviteetit sekä kestävän kehityksen periaatteet tekevät siitä ihanteellisen matkakohteen. Lappi ei ole vain matkakohde, se on kokemus, joka jättää lähtemättömän jäljen jokaisen matkailijan sydämeen.

Yksi kommentti artikkeliin ”Suomi ja Lapin matkailu: Lapin matkailu on nyt huipussaan”

Vastaa