Tupakointi ja matkustaminen

Tupakoitko? Jos nimittäin tupakoit, kuulut siihen 12 % vähemmistöön, joka niin vielä Suomessa tekee. Vai oletko sinäkin jo siirtynyt käyttämään muita tuotteita, monet ovat löytäneet nikotiinipussit, jotka antavat sen tarvittavan nikotiinin ilman tupakan terveysongelmia, ja sitä passiivista tupakointia aiheuttavaa tupakansavua – ehkä nikotiinipussit voisivat olla sinunkin ratkaisuja tupakasta pois?

Matkustaessa tulee aina selväksi, että suomalaisten 12% tupakointiprosentti on todella alhainen, ja mitä kauemmaksi Suomesta matkustaa, sitä enemmän tupakointia tulee vastaan. Yksi syy on se looginen selitys, että tupakka on yksi niistä edullisimmasta tavoista päästä hieman irti arjesta, se on käytännössä se selitys, miksi tupakointia harrastetaan niin paljon, ja enemmän nimenomaan heikomman tulotason alueilla.

Tupakkalaissa säädetään tupakkatuotteiden, nikotiininesteiden ja poltettavaksi tarkoitettujen kasviperäisten tuotteiden maahantuonnin kielloista ja rajoituksista. Alle 18-vuotias ei saa tuoda maahan tupakkatuotetta tai nikotiininestettä. Matkustajatuontia rajoittavat myös verotussäännökset.

https://tulli.fi/henkiloasiakkaat/matkailijalle/tupakkatuotteet

Nikotiinipussit ja matkustaminen

  • Kun tilaat netistä: Voit tilata nikotiinipusseja Eta-alueelta enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Eta-alueen ulkopuolelta et voi tilata nikotiinipusseja.
  • Kun tuot matkalta: Voit tuoda nikotiinipusseja Eta-maasta 12 kuukauden tarvetta ja Eta-alueen ulkopuolelta kolmen kuukauden tarvetta vastaavan määrän. 

Nikotiinia sisältävä annospussi luokitellaan Suomessa nikotiinipitoisuuden perusteella joko luvallisesti markkinoilla olevaksi itsehoitolääkkeeksi tai reseptilääkkeeksi. Maahantuonnin enimmäismäärät lasketaan itsehoitovalmisteessa pakkaukseen merkitystä annosmäärästä ja reseptilääkkeissä lääkemääräyksen tai käyttöohjeen perusteella.  Nikotiinipussi luokitellaan itsehoitolääkkeeksi, jos sen nikotiinipitoisuus on enintään 4 mg (päiväannos enintään 96 mg eli yksi 4 mg:n annospussi kerran tunnissa otettuna).

Nikotiinipussit ovat tupakointia helpompi vaihtoehto matkustaessa, nimittäin monissa paikoissa ulkomaillakin voit tupakoida vain erikseen merkityillä paikoilla, ja varsinkin matkustaessasi Aasiassa, on hyvä tietää etukäteen missä voit tehdä mitäkin – se että et tiedä, ei ole syy – vaan se voi olla seuraus miksi löydät itsesi vaikeasta tilanteesta paikallisten viranomaisten kanssa. Esimerkiksi jos matkustat Singaporeen: Roskaaminen on kielletty ja roskien heittämisestä kadulle voi saada sakot. Myös sylkeminen on kielletty. Julkisissa liikennevälineissä ja asemilla syöminen, juominen ja tupakointi on sakon uhalla kielletty. Tupakointi on sallittu vain erikseen merkityillä alueilla. Noudata liikennesääntöjä ja ylitä katu vain suojatien kohdalta. Ja Japanissa tupakointi liikennevälineissä ei ole sallittu. Junissa on usein erikseen merkitty alue, jossa voi tupakoida. Huomioithan myös, ettei tupakointi ole sallittu tietyissä vierailukohteissa tai nähtävyyksillä. Kiinassa tupakointi on monissa paikoissa kielletty. Huumausainerikoksista seuraa aina ankara rangaistus, jopa kuolemantuomio, mutta tupakoinnista kielletyllä paikalla seuraa vähintään sakkoja – eli kannatta joko opetella tarpeeksi kiinankieltä, tai matkustaa kielitaitoisen kanssa, jos aikoo Kiinassa tuprutella.

Tupakointi ja itse matkustaminen

Jos vielä tupakoit, niin valmistaudu siihen, että myös ulkomailla ovat lentokentät ja luonnollisesti lentokoneet tupakoimattomia paikkoja. Kaukana ovat ne ajat kun lentokoneissa tupakoitiin – mutta toisaalta on Suomessa ollut aikoinaan jopa mainoksia, joissa puhuttiin tupakoinnista terveydelle positiivisena asiana – vaikka asia on oikeasti aivan toisinpäin.

Tupakoinnin lopettaminen ei ole helppoa, ja jos matkustat paljon, voi olla ihan hyvä idea kokeilla siihen nikotiinitarpeeseen niitä nikotiinipusseja, ja jos tupakoinnin isompi syy on se arkinen taukojen tarve, niin matkustaessa sellaista ei liene ole? Paitsi jos tupakointi onkin tapa käsitellä stressiä?

Tupakointi matkoilla voi tuntua helpommalta kuin kotimaassa, sillä varsinkin monissa turistikohteissa tuntuu, etteivät tupakkalait ole siellä voimassa. Kyllä sielläkin ne lait ovat, mutta turismi voi tarkoitaa 90 % tuloja kaikille paikallisille, joten lakeja ei noudateta kirjaimellisesti- tässä meillä matkustajilla on oma vastuumme, haluamme käyttää tätä hyväksemme, vai noudatammeko matkoillakin paikallisia lakeja, vaikka tuntuisi, ettei se ole tarpeen?

Tupakointi on kuitenkin oikeasti tapa, joka vaikuttaa sekä omaan terveyteen, että passiivisen tupakoinnin kautta lähiympäristöön, ja siellä turistipaikan ravintolassa tupakoidessasi voi naapuripöydässä istua lapsi, joka saa annoksen tupakansavuasi, sitä pyytämättä…. asioita kannattaa välillä miettiä myös toisten puolesta.

Esimerkiksi Kirgisiassa tilanne on 2020-luvulla sellainen, että jopa 60% miehistä tupakoi – eli tilanne on kuin Suomessa 40-luvulla, tämöä johtuu paljolti siitä, ettei maassa ole käytännösä minkäänlaista tiedotusta tupakoinnin haitoista – maassa on myös aktiivisesti mainostettu tupakointia – eli jos matkustat Kirgisiaan, saatat kokea aikamatkailun tapaisen muutoksen ympäristössäsi.

Tupakointi ja stressi

Tupakoinnin lopettaminen vähentää henkilön kokemaa stressiä. Tupakoijat nukkuvat vähemmän ja unenlaatu on heikompi. Unen laatu ja määrä paranevat lopettamisen jälkeen. Nesbittin paradoksi on, että kun tupakoija tupakoi, fysiologisesti hänen elimistönsä menee stressitilaan, mutta psyykkisesti hän kokee rentoutuvansa.

Entisen tupakoitsijan vinkki: Ajattele perhettäsi

Vastaa