Matkailu ja digitaaliset maailmat – voiko digitaalisesti matkustaa?

Digitaalisuus on mullistanut myös matkailualan ja mahdollistanut uusia tapoja matkustaa virtuaalisesti. Esimerkiksi virtuaalitodellisuus (VR) ja lisätty todellisuus (AR) tarjoavat ainutlaatuisia matkakokemuksia, jotka eivät olisi mahdollisia pelkästään fyysisesti matkustamalla. 80-luvulla ja 90-luvulla Nokian huippuvuosina tuntui, että Suomi oli aivan kärjessä kaikessa digitaalisuudessa. Nyt 2023 tuntuu, että olemme ainakin naapureitamme takamatkalla, mutta Keski-Eurooppaa edellä, laajakaistat ovat lähes joka kodissa ja valokuitua rakennetaan ympäri Suomea.

VR-matkailu voi tarjota käyttäjälle mahdollisuuden tutustua esimerkiksi eri kaupunkeihin, maamerkkeihin ja kulttuureihin, joita hän ei välttämättä muuten pääsisi kokemaan. Lisäksi esimerkiksi matkailualan yritykset voivat hyödyntää VR-teknologiaa markkinointitarkoituksiin ja tarjota asiakkailleen entistä elämyksellisempiä matkakokemuksia.

AR-teknologia puolestaan voi mahdollistaa virtuaalisen matkailun luonnossa, esimerkiksi mahdollistamalla virtuaalisen kävelyn historiallisen paikan ympäristössä ja antamalla käyttäjälle tietoa paikan historiasta ja kulttuurista.

On kuitenkin hyvä huomioida, että virtuaalinen matkailu ei korvaa fyysistä matkailua, vaan voi pikemminkin toimia täydentävänä kokemuksena tai esimerkiksi matkaan valmistautumisena. Lisäksi virtuaalinen matkailu ei tietenkään tarjoa samoja aistielämyksiä kuin fyysinen matkailu, joten se ei sovi kaikille matkailijoille.

Oman talouden paikkaaminen digiaikana

Ennen piti pankeista varata aika ja käydä useamman kerran pankin kanssa neuvotteluja henkilökohtaisesti. Nykyään kaikilla yli 18-vuotiailla on mahdollista tehdä lainavertailuja netissä ilman ajanvarausta tai henkilökohtaisia tapaamisia ja rahat ovat parhaimmillaan tilillä minuuteissa. Esimerkiksi Paraspikavippi.fi sivusto antaa tarjolle useita eri lainoittajia yhdellä sivulla.

Virtuaalisia matkakohteita

Euroopassa on monia virtuaalisia matkakohteita, joista voi nauttia esimerkiksi verkossa tai virtuaalitodellisuudessa:

  1. Vatikaanin virtuaalimuseo: Voit kävellä Vatikaanin museoiden käytävillä ja ihailla kuuluisia taidekokoelmia, kuten Sikstuksen kappelin kattoa, virtuaalitodellisuudessa.
  2. Eiffel-torni, Pariisi: Pääset kokemaan yhden maailman tunnetuimmista monumenteista virtuaalisesti. Voit myös tutkia Pariisin kaupunkia virtuaalisesti ja löytää erilaisia ​​kulttuurikohteita.
  3. Dubrovnik, Kroatia: Voit kokea Game of Thronesin maailman virtuaalisesti käymällä Dubrovnikin vanhassakaupungissa, joka toimii sarjan King’s Landing -kaupunkina.
  4. Berliinin muuri: Berliinin muuri on yksi historian vaikuttavimmista nähtävyyksistä, ja voit käydä sen jäännöksillä virtuaalisesti.
  5. Pompeiji, Italia: Pompeiji on yksi maailman parhaiten säilyneistä antiikin kaupungeista, ja voit tutustua sen kaduille virtuaalisesti.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä Euroopan virtuaalisista matkakohteista. Monet museot, taidenäyttelyt ja kulttuurikohteet tarjoavat myös virtuaalikierroksia verkossa, joten voit tutustua niihin missä tahansa.

Suomi ja tulevaisuus Euroopassa

Ensi vuonna on jälleen Eurovaalien aika. Vaikka nyt maalis-huhtikuussa pääpaino on omassa eduskuntavaalissa ja sen ratkaisuissa ja äänestyksissä, on monien ajatukset jo ensi vuodessa. Millaiset edustajat Suomi valitsee tuleville vuosille EU:n ja millainen on tulevaisuuden Suomi Euroopassa?

Vastaa