Vinkit mukavaan lentoon

Ei liene mikään ihme, että kuluvana kesänä suomalaiset ovat matkustaneet kuin viimeistä päivää. Parin vuoden norkoilu kotinurkissa on tehnyt tehtävänsä ja kun jonkin sortin vapaus on koittanut, olemme varanneet matkoja pitkästä aikaa oikein urakalla. Halvat lennot houkuttelevat, sillä kilpailu lentoyhtiöiden kesken on kovaa ja halu saada asiakkaita melkoinen. Matkustajilla tilanne taas on pitkälti sama, reissuun on päästävä ja mitä nuoremmista (aikuisista) seikkailijoista on kyse, sitä pienemmällä matkabudjetilla olisi tarkoitus tulla toimeen. Siksi lennoilla ei ole niin väliä, kunhan hinta on hyvä.

Mutta entäpä sitten, jos mukavuus lennon aikana on yksi tärkeimmistä seikoista? Pakkautuminen ahtaaseen tuubiin lukemattomien vieraiden ihmisten kanssa pandemia-aikoina ei välttämättä ole niitä kaikkein houkuttelevimpia asioita. Onneksi on jotain keinoja, joilla matkaa voi pehmentää. Käymme nyt läpi joitain hyödyllisiä vinkkejä lentomatkustamiseen!

Rahaa tiskiin ja korotus parempaan matkustusluokkaan

Ymmärrettävästi matkustusmukavuuden merkitys kasvaa, mitä pidempi lento on. Parin kolmen tunnin lento Euroopan sisällä ei vielä välttämättä tarkoita isompia valmisteluja, mutta mannerten väliset matkat sekä lennot Aasiaan ovat jo hieman rasittavampia. Helpoin ratkaisu saada enemmän mukavuutta lennolle, on hankkia riittävän hyvä luokka lentolippuunsa. Monesti matkustajat ostavat sen halvimman economy-luokan paikan, mutta maksamalla lisää saa luonnollisesti enemmän palveluakin. Halvat lennot eivät ehkä tarjoa sitä parasta mahdollista kokemusta.

Business-luokassa tai ykkösluokassa, miten se onkaan kyseisessä yhtiössä nimetty, on jalkatilaa enemmän, sillä penkit ovat tavallisia istuimia leveämmät ja selkänojat kallistuvat tavallista taaemmas. Kaukolennoilla voi päästä jopa kokonaan vaakatasoon. Ykkösluokan lennon halutaan olevan mahdollisimman viihtyisä, joten virvokkeita on saatavilla jo ennen koneen nousua ja ruokatarjoilukin on toista maata. Ykkösluokan lippu tarjoaa nopean lähtöselvityksen, turvatarkastuksen ja koneeseen nousun. Jotkut lentoyhtiöt mahdollistavat myös ilmaisen sisäänpääsyn lentokenttäloungeen.

Omakohtainen valmistautuminen

Mikäli oma talous ei veny business-luokkaan, voi matkustusmukavuutta parantaa myös muunlaisilla valmisteluissa. Yksi näistä on pukeutuminen. Lennolle ei kannata pukea kiristäviä vaatteita tai hiostavia kenkiä ja kerrospukeutuminen on valttia. Aina ei tiedä, onko koneessa kylmä vai kuuma ja kuinka kovalla ilmastointi oikein puhaltaa. Halvat lennot usein kompensoivat hinnakkailla tarjoiluilla, joten omat eväät on hyvä varata mukaan. Pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja proteiinipatukka sekä pieni käsidesi, jolla putsata bakteerit ennen napostelua.

Vaikka lentokoneita siivotaan ahkerasti lentojen välissä, ei siellä kannata marssia ilman kenkiä tai sukat ovat välittömästi likaiset. Koneessa kävellään yleensä kengät jalassa, eikä vessan lattia ainakaan ole se koneen puhtain paikka. Kertakäyttöiset tossut voi ottaa mukaan lennolle. Näin onnistuu kenkien riisuminen, mutta sukat pysyy silti puhtaina. Laukkujen survominen hyllyille ja sieltä pois vie aikaa ja on raivostuttavaa. Matkatavaroille löytyy riittävästi tilaa edessä olevan penkin alta. Varsinkin, jos tarvitsee niiden sisältöä lennon aikana, ovat ne heti saatavilla. Perheen kanssa matkustettaessa eivät pienet lapset yleensä vaadi kovinkaan paljoa jalkatilaa, joten perheen matkalaukut voi asetella lasten eteen.

Käden ulottuville kannattaa jättää esimerkiksi korvatulpat poistamaan häiriötekijöitä, kirja ajanvietteeksi, nenäonteloiden kuivumiseen nenäsumute sekä unimaski ja puhallettava niskatyyny. Koneessa kannattaa venytellä ja vaihtaa asentoa vierustoveria tietysti häiritsemättä. Nouseminen tasaisin väliajoin auttaa ja köpöttely vessaan tarpeen vaatiessa. Lentokoneen vessa ei ole mikään mieluisa kokemus, mutta ei sitä kannata vältelläkään.

Tiesitkö muuten, että myös suunniteltu talviajasta luopuminen voi jatkossa vaikuttaa matkusteluihin? EU-maiden uudet keskinäiset aikaerot saattavat muokata suomalaisten lentomukavuutta. Suurilla lentokentillä, jonne kaikki haluavat lentää, ei välttämättä ole tarjolla kaikille lentoyhtiöille niitä halutuimpia aikoja. 

Lähteet: Iltasanomat, Lentovertailu, Rantapallo, YLE

Rahoitusta kodin tarpeisiin

Tänä aikana rahoitusta kodin kunnostukseen ja oman elämän eri tarpeisiin on saatavilla entistä useammalta taholta. Siksi kannattaakin tarkistaa eri rahoitusvaihtoehtoja rauhassa, ja vertailla mikä on itselle se paras. Yksi vaihtoehto näiden kaikkien joukossa on Bondora laina, josta voit lukea lisää linkin takaa. Aina kun olet miettimässä ulkoista rahoitusta, lainaa, kannattaa miettiä sitä lopullista lainan summaa – älä ota liikaa, ja suhteuta tarpeesi oikeasti sen mukaan mihin sinulla on varaa, sillä se laina pitää myös maksaa lainaehtojen mukaisesti takaisin. Samalla voi myös miettiä, maksaisiko ne muut vanhat ja pienet osamaksut ja lainat pois uudelle lainalla, jossa voi olla paremmat lainaehdot, eli pienemmät kuukausikulut ja lainankorot.

Yksi kommentti artikkeliin ”Vinkit mukavaan lentoon”

Vastaa